Tävlingsfoder till tävlingshästen och hobbyfoder till hobbyhästen?

Tävlingsfoder till tävlingshästen och hobbyfoder till hobbyhästen?

Det stora utbudet av hästfoder blir lätt överväldigande och kan göra det svårt att välja rätt foder till hästen. Var skall man börja? Behöver min häst ett tävlingsfoder? Skall jag välja ett Basic, Sport  eller rentav ett Champion foder?

Vad är skillnaden på utfodringen av en tävlingshäst (läs aktiv travhäst, fälttävlanshäst, häst i målinriktad träning) och en hobbyhäst (läs lugna skogspromenader, en timmes motionsridning, en 50 cm hoppbana, lätt C program)?

Vi börjar med likheterna: alla hästar har ett matsmältningssystem som kräver grovfoder i form av betesgräs, hö, hösilage, ensilage eller annat fiberrikt strukturfoder för att fungera störningsfritt. Alla hästar behöver samma näringsämnen: energi i form av kolhydrater och fetter samt protein, vitaminer och mineraler. Mängderna av och proportionerna mellan näringsämnena kan variera mellan olika hästkategorier och beroende på hur hårt hästen arbetar.

Hästar som tränas och som tävlar arbetar mera och intensivare än en häst i hobbyridning. Alltså behöver tävlingshästen mera energi än en jämnstor  hobbyhäst. För att få i sig all den energi som arbetet kräver, skall tävlingshästen antingen ges större mängder foder eller foder med högre energiinnehåll. Oftast ges den både och.

Hur mycket energi behöver då en häst? Det finns utfodringsnormer som ger riktlinjerna för olika hästars behov av näringsämnen. I Finland har Luke tagit fram utfodringsrekommendationer som hittas
här
Liksom de flesta andra europeiska länders nationella rekommendationer baseras de i stort på de amerikanska National Research Council (NRC)-rekommendationerna.

En normalstor varmblodshäst behöver per dag i vila 70 MJ,  i lätt arbete 80 MJ  och i hård träning över100 MJ omsättbar energi per dag. Det är alltså först vid verkligt hårt arbete, såsom tex träning för trav- eller galopplöpning, som energibehovet stiger markant.  Det är lätt att överskatta mängden arbete hästen utför och därför överutfodra.  Med hjälp av en pulsmätare kan man bedöma intensiteten i arbetet och därmed energiförbrukningen.  Hästens vilopuls  är ca 30 slag per minut och maxpulsen 210-240 slag per minut.  Pulsen i medeltal under hela arbetspasset  är i lätt arbete 80 slag/min,  i medelhårt 90-100 slag/min och i hårt arbete 110-150 slag/min.   Vid 150 slag/min är energiförbrukningen  ca 9 MJ per timme.

Forskning i bla Sverige har under många år visat att tävlingshästar kan prestera på enbart grovfoder. Då skall naturligtvis grovfodret vara av god kvalitet, både hygieniskt och näringsmässigt. Grovfodret utgör grunden för alla hästars utfodring, men vid utfodring av tävlingshästar är det speciellt viktigt att ha en foderanalys och att både förstå den och använda den. (Se tidigare Speedex bloginlägg om grovfoderanalys)

Då man vet vad grovfodret innehåller - och eventuellt saknar - och vet hur mycket hästen dagligen kan äta av det, då kan man börja välja tillskottsfoder. Många vill ha den exakta ”Tävlingshäst”-beskrivningen på fodersäcken, utan att titta närmare på innehållet. Det är värt att åtminstone notera mängden MJ/ kg och vilken typ av energihaltiga råvaror fodret innehåller.  En snabb koll av den jämförelse som Hevostietokeskus gjort 2016 visade att det inte alltid var särskilt stor skillnad mellan basfoder och tävlingsfoder.
Läs jämförelsen

Tillskottfodren består traditionellt huvudsakligen av spannmål och innehåller därmed mycket stärkelse.  De kan även innehålla mycket fett eller de kan vara sammansatta av fiberhaltiga råvaror. Många tillskottsfoder innehåller en kombination av alla dessa energikällor.  Alla fodertyperna kan ges till tävlingshästar.  Avgörande är grovfodrets kvalitet och hästens behov.

Speedex-sortimentet är avsiktligt begränsat, men innehåller fyra bra alternativ för att fylla tävlingshästens energibehov utöver det den får i sitt grovfoder:

  • Speedex Complete och Speedex Grow är klassiska ‘kraftfoder’ med ett mångsidigt innehåll som inkluderar spannmål (korn eller havre) och därmed stärkelse. Stärkelse är det snabbaste sättet att fylla musklerna energireserver. Ett gammalt namn på musklernas glykogen är djurstärkelse.
  • Speedex Royal tillsammans med  havre ger en mångsidig energirik kraftfoderblandning som motsvarar Speedex Grow.
  • Speedex Easy är alternativet med låg stärkelse- och sockerhalt. Därmed är även energiinnehållet något lägre och kan vid behov kompletteras med 1-3 dl rybsolja.

Alla Speedex foderblandningarna har ett balanserat näringsinnehåll, vilket gör att hästen med större fodergiva får i sig även mera protein, vitaminer och mineraler. Om fodergivan understiger fyra liter (4 l =  ca 2,6 kg) per dag behövs ett tillskott av Speedex Mineral, vilket tillför både vitaminer, mineraler och spårämnen.Om foderanalysen visar på lågt proteininnehåll i grovfodret behövs ett proteintillskott i form av t.ex. Speedex Future. Om foderstaten kompletteras med växtolja rekommenderas ett tillskott av E-vitamin.

Det viktigaste i alla hästars utfodring är att anpassa utfodringen efter hästens fysiologiska behov. För tävlingshästarna är det dessutom viktigt att se över hur utfodringen sker under transporter,  på tävlingsstället samt under och efter tävlingen.  Det är mycket viktigare än att det står ”Tävlingshäst” på fodersäcken.

Speedex en partner för Ryttar-VM år 2014

Speedex fick äran att gå med i Alltechs exklusiva partnerskapsprogram för ”Alltech FEI World Equestrian Games™2014 in Normandy”, dvs Ryttar-VM som...

Med fokus på hästens välbefinnande och dolda hot

Efter lanseringen år 2012 med tre foder, så växte Speedex-sortiment ganska snabbt med ett foder till, nämligen energikompletteringsfodret Speedex...

Speedex firar 10 år

Speedex-hästfoderserie fyller 10 år. Johanna Sundqvist, produktansvarig på Speedex, berättar: ”För drygt 10 år sedan började vi diskutera runt en...

Viktigt att dricka tillräckligt – också på vintern

Av

Johanna Sundqvist

Vintern och kallt väder är här. Många hästar dricker inte tillräckligt och då kan risken för kolik öka. Ett tillräckligt vattenintag är...

Grovfoderkvalitet - vad berättar höanalysen?

Grovfoder, eller hö, är den centrala delen vid utfodring av hästar. All annan utfodring planeras utgående från grovfodret. Skördetidpunkt och...

Det dolda hotet mot hästens hälsa

Mögelgifter eller mykotoxiner kan vara en orsak till de många och diffusa problem som vi ser hos hästar i dag. Problem såsom nedsatt foderintag,...

Nu finns Speedex-foder även att fås i Västernorrland från Råna lantbruk i Njurunda.

Råna lantbruk – gårdsbutik med brinnande hästintresse

Thom och Jessica är det drivande paret bakom Råna lantbruk, som ligger i Njurunda söder om...

Speedex-foder är tillgängliga i Sverige!

Susanne med sin egen uppfödning Versace L, född 2020, SWB, e. Gammelenggårds Zappa .

Sedan våren 2021 är Speedex-foder tillgängliga för...

Tarmhälsa och motståndskraft från föl till fullvuxen

Bio-Mos är en naturlig foderråvara som består av oligosackarider, som kommer från en speciellt utvald jäststam. Bio-Mos förhindrar att skadliga...

Med Speedex mot toppresultat i körning

Av

Leena Vähä-Erkkilä, V-Equus Driving Team

Körning är en mångsidig och krävande sport, där riktig utfodring och högkvalitativa fodertillskott har stor betydelse för hästens välbefinnande...

Sidor